En schampokaka håller lika länge som 2-3 schampoflaskor.

En schampokaka håller lika länge som 2-3 schampoflaskor.

Ekonomiskt hållbar

Schampokakor erbjuder inte bara en mängd klimat- och miljövinster jämfört med traditionella flaskprodukter, utan de gör också din ekonomi hållbar. Det är fascinerande att notera att en enda kaka eller tvål kan motsvara ungefär två till tre flaskor med vanligt schampo. Men vad är hemligheten bakom deras överlägsenhet när det gäller hållbarhet och ekonomiskt värde?

 

Flaskschampo rubbar hårets naturliga oljebalans

Om du använder ett traditionellt flaskschampo som vanligtvis kostar runt 100-200 kronor, är det högst sannolikt att det innehåller en stark tensid med förkortningen SLS, Sodium Laureth Sulfate. SLS är känt för sin kraftfulla förmåga att lösa upp fett och därigenom rengöra håret effektivt. Trots dess rengörande egenskaper kan överanvändning av SLS leda till en obalans i hårbottens naturliga oljeproduktion och påverka hårets hälsa väldigt negativt.

Baby Foam 

En högkvalitativ schampokaka innehåller ofta tensiden SCI, Sodium Cocoyl Isethionate, även känd som "Baby Foam". Det är ett namn som härstammar från dess vanliga användning i rengöringsprodukter för barn på grund av dess milda egenskaper. Den milda naturen hos tensiderna bevarar hårets naturliga oljebalans.

När man använder milda tensider tar det några dagar för håret att anpassa sig, men efter det behöver du inte tvätta håret lika frekvent. Om du är van vid att tvätta håret varannan dag kommer du att märka att du kan sträcka ut tiden till var fjärde dag, eller till och med ännu längre, innan du behöver tvätta det igen. Detta är en fördelaktig effekt av att använda milda tensider, och det kan bidra till att minska ditt behov av frekvent hårtvätt och främja en mer balanserad hårvårdsrutin.

Klicka här för att komma till schampokakan

 

Vad är det egentligen som du betalar för?

 

När du köper en traditionell schampoflaska betalar du inte bara för själva schampot, utan även för en rad andra ingredienser som vatten, konserveringsmedel, förtjockningsmedel, mikroplaster, silikoner och andra tillsatser. Tyvärr har många av dessa ingredienser ingen direkt positiv effekt på ditt hår och kan till och med vara skadliga eller irriterande för både hårbotten och miljön.

Dessa extra ingredienser finns oftast där för att kompensera för brister i produkten eller för att ge den rätt konsistens eller utseende. Vissa av dem, såsom silikoner, kan ge illusionen av mjukt och glänsande hår, men kan också bygga upp sig över tiden och göra håret tungt och livlöst. Andra, såsom mikroplaster, utgör en miljörisk och kan till och med skada havslevande organismer när de sköljs bort i avloppet.

Det är sant att olika faktorer som stress, hormoner och genetik kan påverka talgproduktionen och hårets hälsa. Men att prova ett fast schampo kan vara ett bra alternativ för att undvika onödiga tillsatser och potentiellt skadliga ämnen. Fast schampo, som oftast kommer i form av en kaka eller tvål, erbjuder en mer koncentrerad och renare formel som fokuserar på att rengöra håret utan onödiga tillsatser. Att övergå till ett fast schampo kan vara ett steg mot en mer naturlig och hållbar hårvårdsrutin, och det kan vara värt att ge det ett försök för att se hur det fungerar för dig och ditt hår.
Tillbaka till blogg